Bærerem - Krag-Jørgensen M/1894
./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Reim-1.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen
Modell og produksjon
Type
Bærerem
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk/Lokale skomakere/Husqvarna Vapenfabrik
Konstruktør
Jørgensen
Kunde
Hæren
Modell
Krag-Jørgensen M/1894
Produksjonsperiode
1894-
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
Ingen
Tekniske Data
Totallengde
1010 mm
Beskrivelse

I 1893 ble det satt i gang troppeprøver med ulike remmer av lær og stoff. Lærremmene viste seg å strekke seg når de ble fuktige, og ble ikke anbefalt. En web rem i fast lengde ble anbefalt og approbert sammen med gevær M/1894 våren 1894.

Remmens lengde ble tilpasset slik at den gav passende bærestilling over skulderen når den var festet i nedrebåndet og i kolbens remfeste. Remmen kunne også spennes mellom avtrekkerbøylen, øvrebåndet og nedrebåndet. En remløper ble festet til øvrebåndets krok og gjorde det mulig å spenne inn remmen for eksersis.

M/1894 remmen ble laget av forskjellige kvaliteter og typer av web stoff. Stoffene hadde fargenyanser i lysbrunt, lysgrønt eller nesten gult. Den første tiden ble remlåser kjøpt inn fra geværfabrikken i København. Det ble også innkjøpt 25000 remlåser fra Husqvarna Vapenfabriks Aktiebolag i 1895/96. KV produserte etter hvert remlåsene selv. De første årene ble remmene i hovedsak sydd sammen av lokale skomakere.

Remmene ble levert sammen med geværene til Hovedarsenalet. Det ble også sendt store partier remmer til Hovedarsenalet for bruk på geværene levert fra Steyr. De private geværene ble levert uten remmer de første årene. Dette medførte at flere av de store børsemakerforretningene laget remmer etter "Hærens modell".

Merking

Låsen kan være merket med H for Husqvarna Vapenfabrik.

Kilder
Flere bilder
./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Reim-2.jpg
Foto: www.kvf.no - K. Karlsen

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Reim-3.jpg
Foto: www.kvf.no - Erik Eriksen - Eksempel på webstoff fra M/1894 rem.

./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Reim-4.jpg
Foto: www.kvf.no - Finn Olav Olsen - Eksempel på webstoff fra M/1894 rem.

Tilbake til