Munningshette - Arsenaltype 15 mm
./guns/utstyr/bilder/Utstyr-Krag-Munningshette-Arsenal-15-17mm-1.jpg
Foto: www.digitaltmuseum.no - Rustmester Askild Antonsen - Arsenalhetter i 17 mm og 15 mm
Modell og produksjon
Type
Munningshette
Produsent
Arsenalene (flere)
Konstruktør
Arsenalene
Kunde
Arsenalene
Modell
Arsenaltype 15 mm
Antall produsert
Ukjent
Serienummer
Ingen
Tekniske Data
Beskrivelse

Munningshetten ble utviklet for å hindre at vann og andre gjenstander skulle komme inn i løpet under feltbruk. På Remington og Jarmann geværene hadde man brukt en enkel munningshette av messing. Denne hadde et vinkelspor som siktet gikk inn i. Ved å vri den til siden låste man hetten til siktet. For Krag-Jørgensen geværet laget man en annen løsning der hetten bestod av to deler. Selve hetten var en rund kopp, mens festemekanismen var en fjærbelastet messingdel som også fungerte som kornbeskytter. Begge delene var stanset ut i messing og klinket/loddet sammen med en fjær mellom delene.

Approbasjonsgeværet ble i 1893 levert med munningshette, men munningshetten ble ikke approbert før i 1896. Det finnes imidlertid en rekke varianter av munningshetter som ble brukt til forskjellige modeller av Krag-Jørgensen. Ikke alle disse er offisielt modellfestet.

Hetten som vises her er ment for bruk under lagring i arsenaler. Hensikten er at støv ikke skal komme inn i løpene samt at olje og lagringsfett ikke skulle fordampe ut. Hetten er en enkel kopp stanset ut av messing eller annet tynt materiale. Den er laget for løp som hadde utvendig diameter på 15 mm.

Merking

Ingen merking.

Kilder
Tilbake til