Salong - Senior
./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-1.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.
Modell og produksjon
Type
Salong
Produsent
Kongsberg Våpenfabrikk
Konstruktør
Kongsberg Våpenfabrikk
Kunde
Sivil
Modell
Senior
Kaliber
.22 LR
Produksjonsperiode
1959-1960
Antall produsert
3
Serienummer
Unummerert, 2, 3
Tekniske Data
Mekanisme
Bolt
Magasinkapasitet
5
Totallengde
1120 mm
Siktelinje
525 mm
Pipelengde
650 mm
Pipediameter v/munning
16 mm
Riflestigning
1:375
Vekt
3000 gram
Skjefte
Nøttetre
Sikte
Justerbart skur eller M/51 diopter og åpent korn
Utstyr
Ammunisjon .22
Beskrivelse

Modell Senior var den første salongriflen produsert ved Kongsberg som hadde magasin. Modell Senior ble også kalt Sportsrifle med magasin. Denne finnes bare i form av få prototyper produsert sent på 50-tallet. Prosjektet ble nedlagt pga stor import av billige salongrifler fra blant annet Brno.

Nederst på siden vises en original konstruksjonstegning fra Kongsberg Våpenfabrikk merket. «Eksperiment modell kal.22 (Forslag)», datert 4/1-57. Denne tegningen viser design av Seniorgeværets sluttstykke og avtrekker-/ sikrings mekanisme, men er annerledes for magasinet og pipeinnfestingen som begge er forenklet på Senior i forhold til hva tegningen viser. Senior geværet ble sannsynligvis «født» etter at denne tegningen er datert. Ut fra dette tyder det på at utviklingen skjedde i slutten av 50-åra, og med produksjon i overgangen 1959-1960.

Pipen er konisk med 16 mm diameter ved munningen. Den er kammret for kal .22 Long Rifle. Låskassen er sylindrisk med utvendig diameter 25 mm. Sluttstykket har dobbelt utdragere, der den ene står for selve utdragningen av hylsen, mens den andre bare fungerer som støtte. Riflen har skyvesikring på høyre side. Magasinet tar 5 patroner.

Forsiktet er identisk med M/30. Siktet består av en 70mm lang rampe med er korn som er slått inn i et svalehalespor på tvers av rampen. Siktet er loddet til pipen. Baksiktet på serienummer 3 er et enkelt åpent justerbart skur. Serienummer 2 er utstyrt med diopter M/51, men hullskiven en mindre enn den som ble brukt på M/30. I tillegg er det frest ut spor i låskassen for kikkertmontering.

Mekanismen ligger i et hus som er festet med to skruer til låskassen. Huset inneholder magasinlomme, justerbar avtrekkermekanisme og sikringsmekanisme. Avtrekker- og sikringsmekanismen består av 5 deler og 5 pinner. Underbeslaget er laget av en enkelt flatstålsbit som er bøyd slik at den også fungerer som avtrekkerbøyle. Det er stanset ut et hull for magasinet i underbeslaget.

Sluttstykket er komplisert i den forstand at det inneholder hele 9 deler. Til sammenligning inneholdt Brno riflens sluttstykke bare 4. Dette var muligens en medvirkende årsak til at riflen ble for ansett for å være for dyr og aldri ble satt i produksjon.

Kolbekappen er av bakelitt og har KV kronen innstøpt. Stokken er laget av nøttetre som er beiset i lys brun og deretter lakkert. Formen er av monte carlo type. Pistolgrepet er utformet som på Mauser M/59 skarpskyttergeværet, og har riller i forkant. Forskjeftet er avrundet og har samme bølgede utfresninger på siden som Modell Junior. Våpenet har ikke reimbøyler.

Merking

Serienummer er stemplet på undersiden av kassen, undersiden av pipen, sluttstykkets hoveddeler, mekanismens hoveddeler inkludert avtrekker, samt på undersiden av magasinet.

Kilder
Flere bilder
./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-2.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-3.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-4.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-5.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-6.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-7.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3. - Merk at de fleste delene er merket med serienummer 3.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-8.jpg
Foto: www.kvf.no - S. Rudnå - Serienummer: 3. - Magasin på plass.

./guns/salong/bilder/Salong-Kongsberg-Senior-3-9.jpg
Foto: www.kvf.no - Kongsberg Våpenfabrikk - Original konstruksjonstegning fra Kongsberg Våpenfabrikk merket «Eksperiment modell kal.22 (Forslag)», datert 4/1-57.

Tilbake til