Raufoss Ammunisjonsfabrikker - 12 mm - Drivpatron - Hylseladning for M/52 - sen type
./ammo/fangstredning/esker/Eske-12mm-Drivpatron-5skudd-Blank-Metall-1.jpg
Foto: www.kvf.no - Kristian Higley - Hylseladning for M/52 - 1,3 gram.
Modell og produksjon
Kaliber
12 mm
Type
Drivpatron
Modell
Hylseladning for M/52 - sen type
Produsent
Raufoss Ammunisjonsfabrikker
Produsentland
Norge
Produksjonsår
-
Tekniske Data
Hylsemateriale
Messing
Antall i forpakning
5
Beskrivelse
Det ble laget egne drivpatroner for Kongsberg Våpenfabrikk sine fangst- og redningsgeværer. Disse ble kalt hylseladninger. Patronene ble produsert ved Raufoss ammunisjonsfabrikker.

De første patronene som ble brukt i fangst og redningsgeværer M/48 og M/52 var laget av nedkortede 10,15mm Jarmann patroner med gamle bunnmerkinger. Avkortningen medførte at kaliberet ble ca 12mm. Hylsene ble fylt med drivladning og lukket med en skilling i munningen. Hylsebunnen var pålimt en papirlapp som var stemplet med hvilken kruttmengde patronen inneholdt (1,6, 1,8, 2,0 eller 2,3 gram). På hylser hvor lappen har falt av kan man se bunnmerkingen fra Raufoss, for eksempel RA 1950.

Senere ble patronene laget i svart plast og har bunnmerking som for eksempel ”RA 5 69” der siste to siffer er produksjonsåret. Kjente produksjonsår er 66, 67, 68 og 69. Mye tyder på at hylsene er fremstilt ved Bakelittfabrikken og satt sammen på Raufoss etterpå. Patronene er ikke merket med ladningsvekt. Eskene inneholder 5 patroner og er daterte. De nyeste eskene er merket 1978.

Sent på 70 tallet kom en ny type kortere messinghylser som erstattet plasthylsene. Det finnes en tegning fra Raufoss datert 1976 av denne siste typen. Det er uklart hvem som produserte disse hylsene. Patronene er ikke merket med ladningsvekt. Patronene ble levert i esker med 5 patroner.

Esken som vises på denne siden inneholder 5 hylseladninger ladet med 1,3 gram ballistitt. Esken inneholder den første typen 12 mm drivpatroner med messinghylse.

Kilder
Brukt i våpen
Fangst/Redning - M/48 (Gewehr 98/40)

Fangst/Redning - M/48 (Mannlicher M/1895)

Fangst/Redning - M/52 (Mauser M98k)